Tuesday, November 23, 2010

Selamat menduduki SPM 2010


Assalamualaikum..
Khusus kepada anak2 yang sedang menduduki peperiksaan SPM hari ini, semuga dapat menghadapinya dengan tenang dan penuh yakin. Teruskan berdoa, insyaAllah Allah tetap bersamamu. Ingat, jaga kesihatan, biar sihat sepanjang musim peperiksaan ini dan sentiasa mohon restu dari kedua ibubapa dan para guru. InsyaAllah ...muga berjaya dunia dan akhirat
Pak Long Amin, Pengerusi JKPRB Negeri Johor

Friday, November 19, 2010

PAKEJ CUTI SEKOLAH IKRAM JBT

Assalamualaikum wrt wbt dan salam sejahtera buat adik-adik semua.


Kami daripada Jawatankuasa Pemuda Remaja Belia IKRAM Johor Bahru Tengah, dengan sukacitanya nak ajak adik-adik join kami time cuti sekolah ni.6 minggu yang adik-adik ada dirumah, jom lah kita penuhkan dengan aktiviti-aktiviti berfaedah. Bagi adik-adik yang tinggal atau bersekolah di kawasan Perbandaran Johor Bahru Tengah, bolehlah join Pakej Cuti Sekolah bersama IKRAM!

Di antara aktiviti menarik yang akan di adakan adalah:

1. Pertandingan Minda Kreatif & Idea Kreatif.
2. Kejohanan Futsal & Netball
3. ExploRace


Semua aktiviti ni akan diadakan sepanjang bulan 11 dan bulan 12 ini. Nanti sebarang informasi terkini, adik-adik boleh dapatkan di blog http://pakejcutisekolahikram.blogspot.com. Atau boleh telefon/sms kami 017-7667784 (Kak Siti), 019-7560980 (Kak Anie), 019-7833082 (Kak Mira), 013-7564068 (Abg Ahmad) untuk maklumat lanjunt.

Pastikan adik-adik dapat kebenaran mak ayah tau! Bayaran dia sikit je, RM15 je untuk tiga-tiga aktiviti.

Semoga adik-adik bersemangat untuk mengisi masa lapang dengan aktiviti-aktiviti yang lebih bermanfaat cuti sekolah ni.

Ape lagi adik-adik, JOM!! Ajak kawan-kawan sekali! HADIAH MENARIK menanti para pemenang!

Love Always,
Kak Mira

Tuesday, November 16, 2010

14 November 2010: Jom Jadi Bijak serentak di 6 buah sekolah

Ahad 14 November - Alhamdulillah, team JKPRB telah berjaya memenuhi 6 jemputan untuk mengadakan program yang telah di anjurkan oleh PPD Pasir Gudang


Di SMK Taman Daya program ini telah dihadiri oleh seramai kira2 102 orang pelajar tingkatan 3 dari SMK Taman Daya, SMK Taman Daya 2, SMK Taman Daya 3 dan SMK Mount Austin.

Team JKPRB IKRAM telah diketuai olehPengerusi JKPRB,HJ Aminuddin Alias dengan dibantu oleh Ammar Salleh, Asyraf Aminuddin dan Umayr Saifurrahman.

Di SMK Pasir Gudang, Team JKPRB diketuai Abu Nuha bersama Abang Aslam, Amin & Kak Dila telah dihadiri oleh 128 orang dari 4 buah sekolah di Pasir Gudang iaitu SMK PG2, SMK PG3, SMK Bandar Seri Alam & SMK Seri Alam 2.

Di SMK Tanjung Puteri Resort, program ini dihadiri oleh 135 orang pelajar tingkatan 3 & 4 yang datang dari 4 sekolah yang berlainan iaitu SMK Tanjung Puteri Resort, SMK Taman Pasir Putih, SMK Kota Masai dan SMK Kota Masai 2 bersama guru-guru pengiring. Pengendali ialah saudara Khalid Liman bersama Pemuda IKRAM Kulaijaya.

Di SMK Desa Jaya...125 peserta hadir. Pengendali ialah saudari Rafidah Mahat bersama Pemuda IKRAM JBT.

Di SMK Puteri Wangsa..kehadiran 133 orang. Dari SMK Puteri Wangsa, SMK Desa Cemerlang, SMK Ulu Tiram dan SMK Felda Tebrau. Pengendali saudara Abdul Halim bersama Pak Imam Zailani dan Abang Anas.

Di SMK Kota Puteri 2, Program JJB dikendalikan oleh Hj Mokri Sabran, YDP IKRAM Bandaraya Johor Bahru. Peserta ialah pelajar-pelajar SMK Kota Puteri 1&2, SMK Taman Megah Ria dan SMK Taman Rinting.

Tahniah kepada semua pengendali dan peserta. Terimakasih kepada PPD Pasir Gudang yang memberi peluang untuk kami beramal.


Monday, November 15, 2010

KBM Kembali@SSI

Oleh: Amirah Dayana Azlan


Assalamualaikum

Alhamdulillah wa syukur lillah, Allah memberi izin kepada JKPRB Negeri Johor dan semua JK Remaja Daerah yang terlibat bagi mengadakan program follow-up dengan kerjasasama JPNJ. Program follow up ini adalah hasil daripada program KBM Kelas Aliran Agama bagi 20 buah sekolah daripada daerah Bandaraya Johor Bahru, Perbandaran Johor Bahru Tengah, Pasir Gudang dan Kota Tinggi.


Tahniah buat 81 alumni KBM KAA yang datang dari serata sekolah, ada yang sejauh Semenchu.

KBM Kembali di mulakan dengan program Ice breaking oleh Kak Aizat Atikah bagi lebih mewujudkan kemesraaan di kalangan peserta. Dengan wajah yang cukup seronok dan ceria, para peserta kelihatan lebih bersemangat dan lebih berkerjasama sepanjang program berjalan. Alhamdulillah.

Slot seterusnya dikenalikan oleh Kak Amirah yang tertajuk "U Turn ke Jalan yang Lurus", di mana peserta disajikan dengan video-video sepanjang program KBM sebelum ini, dan mereka di minta untuk menyenaraikan pengajaran yang mereka telah dapat bagi semua slot KBM (KMKY, INTEAM, MAM dan Program Mak Ayah). Dalam masa yang sama, mereka juga menyenaraikan perbezaan yang mereka telah usahakan sepanjang 2 minggu yang lalu.


Alhamdulillah, feedback yang sungguh menggalakkan yang menyejukkan hati. Peserta kelihatan lebih yakin dengan diri sendiri, lebih berani bersuara dan menerima cabaran serta lebih berani mengaku kesilapan. Semua peserta yang berpeluang berkongsi pengalaman perubahan mereka telah menyuarakan pelbagai perkara, termasuklah "Dulu saya suka buli budak, tapi sekarang sblm rasa nak buli, saya fikir 2-3 kali dulu". Alhamdulillah.

Selepas 10 minit rehat, slot seterusnya dikendalikan oleh Abang Azan. Berlakon sebagai seorang ahli Task Force yang menangkap dan menghukum pelajar-pelajar yang bermasalah. Seramai 27 orang pelajar telah disenaraikan dan di minta ke hadapan. Dengan perasaan cuak, peserta-peserta ni datang ke hadapan. Setelah di tanya apa sbnrnya mereka buat sepanjang 2 minggu ni sampai di listkan sebagai "Pelajar KAA di bawah perhatian", mereka semua tunduk tapi masih tak tahu kesalahan apa mereka lakukan.


Kesian dengan melihat riak muka mereka yang sedih, akhirnya kami menyanyikan "Allah Selamatkan Kamu" bagi menyambut hari jadi peserta-peserta yang tarikh lahirnya pada bulan 10 dan 11.


Program diteruskan dengan sesi Kekalkan Perubahan oleh Abang Ammar Salleh di mana peserta di beri tips-tips dalam mengekalkan perubahan yang mereka telah lakukan dan menambah secara istiqamah perubahan yang mereka ingin lakukan.

Slot terakhir oleh Kak Noorhairani adalah Cerita Hati, dimana mereka (peserta) merupakan insan terpilih yang Allah gerakkan hati untuk datang ke program follow-up. Mereka kini merupakan duta dan role model di sekolah dan dikelas masing-masing. Di slot ini, peserta dibahagikan kepada sekolah dan diminta menyenaraikan peranan mereka/tindakan mereka sebagai seorang role model di sekolah. Perjanjian mereka untuk mengekalkan perubahan secara berkumpulan dan usaha mereka untuk menjadi sorang yang musleh.

Sebelum meninggalkan mereka, setiap daerah diberi kesempatan untuk mengiklankan program yang akan dijalankan pada cuti sekolah ini.


Majlis ditutup oleh Ustaz Hakim dari JPNJ yang menyuarakan hasrat dan cabaran buat peserta untuk berubah bukan sahaja dari segi sahsiah, malah dari segi semangat belajar juga.

Terima Kasih diucapkan buat semua fasilitator diatas pengorbanan, tenaga dan masa. Semoga semuanya diterima oleh Allah sebagai ibadah insyaAllah.

Lawatan JKPRB ke Segamat /Muar / Kluang

Assalamualaikum

Alhamdulillah, pada hari Sabtu yang baru lalu , team JKPRB IKRAM Negeri Johor telah selamat mengadakan lawatan ke beberapa daerah di utara Johor. Ini merupakan daerah-daerah yang terakhir yang dilawati selepas daerah-daerah KulaiJaya, BJB, Pontian, JBT dan Batu Pahat

Tujuan lawatan adalah semata-mata untuk berkongsi SP khusus utk JKPRB dan berkongsi pandangan dengan JKPRB daerah2 berkenaan akan perancangan mereka utk setahun yang akan datang dan melihat apa yang kita boleh disharekan bersama diantara daerah2 tersebut.

Kunjungan team JKPRB yang pertama adalah kedaerah Segamat, perbincangan bermula pada jam 10pg dan berakhir sekitar 12.30tgh.

Team kami telah di sambut oleh Tuan YDP, TYDP dan SU IKRAM daerah Segamat yang mewakili Pengerusi Pemuda IKRAM Segamat yang tidak dapat hadir kerana beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan

Pak Im selaku, Timb Pengerusi JKPRB IKRAm Johor sedang membentangkan SP JKPRB utk dibincangkan bersama,

Diantara mereka yang hadir semasa perbincangan di Pej IKRAM Segamat.

Hadir sama adalah Ust Suhaimi dan Uncle Isa ( mereka tiada dlm gambar).

Selepas pertemuan ini, kami telah sempat menziarahi Akhi Ariffin dan Ukhti Azizah di Batu Anam. Alhamdulillah, seronok dapat bertemu mereka bersama dengan akhi Hisham Walat, Hj Roslan Abd Hamid dan Akhi Md Said@ Pak Arab.

Jam 2ptg kami bertolak ke Muar.

Sampai di Pej IKRAM Muar pada jam 3.30ptg dengan disambut oleh YDP IKRAM Muar beberapa JK IKRAM daerah dan pengerak2 JKPRB IKRAM Muar.

Suasana perbincangan di Pej IKRAM Muar

Antara mereka yang hadir di Muar

JZKK kepada team Muar kerana bersabar menanti kehadiran kami.

InsyaAllah kami nantikan keputusan JKPRB Muar hasil perbincangan kita pada hari tersebut.

6.30ptg bergerak pula untuk bertemu team JKPRB IKRAM Kluang.

8.30mlm , Alhamdulillah kami telah berada di Pej IKRAM Kluang di Simpang Renggam.

Akhi Hadi selaku PIC utk JKPRB IKRAM Kluang sedang membentangkan KRA untuk RnB Kluang

Hadir sama adalah SU IKRAM Kluang.

Alhamdulillah, setiap daerah mempunyai keunikan yang tersendiri.

Kekuatan dan kekurangan yang berbeza antara satu sama lain.

Hasil lawatan ini team JKPRB dapat mengenali lebih dekat dan mendalam bagaimana JKPRB setiap daerah itu bergerak.

InsyaAllah, satu rumusan akan dibentangkan dan kita mengharapkan sesuatu yang terbaik dapat dilaksanakan dalam mengerakkan aktivisme Remaja dan Belia bukan hanya diperingkat negeri, tetapi juga di peringkat daerah-daerah.

Muga Allah mempermudahkan urusan kita.

PakLong

JKPRB IKRAM JohorFriday, November 5, 2010

Kem Motivasi dan Sahsiah (KBM KAA JPNJ)


KBM kali ini melibatkan 160 orang pelajar Kelas Aliran Agama ( KAA) dari 18 sekolah terpilih sekitar Johor Bahru, Pasir Gudang, Kota Tinggi dan Kulai Jaya. Pada masa yang sama program selari untuk seramai 20 orang guru pengiring turut di kendalikan oleh Pemuda IKRAM Johor.

Program yang di kendalikan sepenuhnya oleh Pemuda IKRAM Johor ini adalah anjuran Sektor Pendidikan Agama, Jabatan Pelajaran Negeri Johor ( JPNJ). Program telah selamat dirasmikan oleh Haji Hassan bin Isa, Ketua Sektor, Sektor Pendidikan Islam. Moga Allah memberkati usaha ini. Ameen.

klik sini untuk lihat gambar
http://www.facebook.com/ikram.malaysia#!/album.php?aid=33628&id=103705673013349